LA PILOTA VALENCIANA A ALMUSSAFES

-Hi ha diferència entre els jocs més antics dels vostres besavis i besàvies i els que entretenien als vostres avis i àvies? I amb els jocs de les vostres mares i pares? Es pot identificar una línia de el temps que marqui un abans i un després en els jocs? 

Podem comprovar una clara diferència entre els jocs que es jugàven abans i els que es juguen hui dia o fa poc de temps. Com hem pogut comprovar en el nostre apartat anterior, els jocs més populars que marcàven la infància dels nostres avantapassats són la corda, el pilla pilla, la pilota valenciana, ets.

Hui dia, els jocs moderns han fet que aquests tipus de jocs no tinguen tanta influència com abans al carrer.

-Quines són les raons que marquen els canvis? Per què han desaparegut o s'han reduït els jocs dels vostres avantpassats? Quines raons aporten elles i ells? 

Quan vaig parlar amb el meu avi sobre el que ell jugava al poble quan era més xicotet parlava de jocs molt tradicionals, on un d'ells era la pilota valenciana, ja que a almussafes era un joc molt popular.

També li vaig preguntar perquè ell creu que aquest tipus de jocs tan populars al llarg de la seua infància han anant desapareguent al llarg del temps, i és que les seues opinions eren les mateixes que molts de nosaltros tenim, i se deu a que els jocs populars com el futbol han anat apareguent i creant una gran influència en els xiquets i xiquetes que cada volta volen jugar més a aquest tipus de jocs que continuar en els jocs que es jugàven abans.

A més, la tecnologia també ha creat una gran influència dins dels xiquets, la qual cosa fa que molts d'aquestos no ixen de la seua casa per tal de quedar-se a casa jugant a la play o en l'ordinador.

-Creieu que la pilota valenciana s'ha guanyat a pols deixar ser l'esport per excel·lència? Hauria adaptar-se als temps moderns i adoptar la forma dels esports moderns? I què passaria llavors amb la seva idiosincràsia peculiar?

Sí crec que per tota la repercussió que ha tingut el joc de la pilota en les infàncies dels nostres avis el podriem considerar com a esport per excel·lència, però de ja fa temps, ja que hui dia els esports moderns han fet que aquest tipus de jocs tradicionals no tinguen tanta repercussió ni siguen jugats com abans.

A banda d'això, no crec que la pilota necessite modernitzar-se per tindre més importància com a joc dins de la nostra societat, el que seria més efectiu per poder conservar la seua idiosincràsia tan característica seria fer com ens han fet a nosaltres a la universitat, incloure aquest tipus de jocs dins de les session d'educació física perquè els xiquets i xiquetes coneguen i es incien dins d'aquest jocs tan populars per als seus avis.






Comentarios

  1. Hola Javier. He visto las reflexiones que haces sobre la pelota y sobre los juegos de antaño y me parecen muy acertadas. Me gusta el lenguaje que utilizas al redactar la entrada. Es bastante sencillo y fluido, lo que facilita la comprensión. Únicamente decirte que he visto en la segunda pregunta que has puesto "nosaltros". Supongo que será un fallo de redacción y no habría que tenerlo en cuenta como falta ortográfica.
    Por estos motivos, pienso que mereces un 10 en esta entrada. Un saludo.

    ResponderEliminar
  2. Em pareix molt captivadora aquesta entrada, ja que al meu poble, Sollana, a diferència d'Almussafes, es jugava a la galotxa. És interessant veure com dues poblacions veïnes tenen tradicions tan diferents. És cert que al meu poble també hi ha una pista de frontó, però la modalitat estrella era l'esmentada anteriorment.


    M'ha agradat que parlares sobre els costums i tradicions dels teus familiars perquè en escasses línies he pogut observar com ha canviat la societat en tan sols un parell de generacions.

    L'únic que he trobat a faltar ha sigut un poc d'història sobre la Pilota Valenciana a Almussafes, tan sols per curiositat. Per la resta, una entrada magnífica, enhorabona. Et pose un 9,5!

    ResponderEliminar
  3. Me ha gustado como has reflexionado y contextualizado en referencia a tu pueblo y la modalidad de pilota que más se ponía en práctica. Coincido contigo, que la aparición del fútbol y la posterior llegada de las nuevas tecnologías han hecho que los juegos más tradicionales se vayan perdiendo, es por ello que nosotros como docentes les enseñemos a los niños que pueden disfrutar tanto de un simple juego como los birlos como del fútbol. Muy buena entrada te doy un 10.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario