Esgrima a la Universitat

El dia 17 de Novembre vam presenciar una classe d'esgrima amb una entrenadora i competidora molt important a nivell nacional en aquest esport.

Es tracta de Laura Ruiz Sanchis, entrenadora en la federació d'Esgrima de Madrid i, posteriorment, pertanyent a la federació Espanyola qui ens va donar una classe teòrica i pràctica al gimnàs de la universitat

1. Què t’ha paregut aquesta pràctica? Coneixies l’esgrima? La incluiries en la teua programació d’EF? 

Sí havia vist combats d'esgrima a la televisió quan retransmeten els jocs olímpics i sempre ha sigut un esport que a banda d’agradar-me per la seua beiesa dels moviments, m'ha semblat curiós ja que sembla molt fàcil de practicar per a l'hora de saber un poquet més al respecte, pots comprovar com és molt més complex del que pensaves al principi.

De fet, al meu equip de bàsquet treballe una sèrie de moviments d'esgrima a mode de pràctica defensiva a més de ser un joc per fer equip i passar una bona estona, em serveix per treballar certs aspectes defensius que al bàsquet s'assemblen molt.

Sí inclouria l'esgrima dins de la meua programació, ja que és un esport molt divertit de practicar, que té diferents materials barates que podem comprar i fer ús d'ells sense gastar-se molts diners, i que se’n va del que nosaltres coneixem com a ordinari i practiquem un esport que no és molt famós al nostre país. 

2. Segons el Decret 108/2014, en què bloc; i concretament en què cursos estaria justificada la seua aplicació? Raona la teua resposta. 

Segons aquest decret podríem atribuir aquesta pràctica a 5è i 6è de Primària dins del bloc 5 enfocat al joc i activitats esportives en ambdues. Endinsar-se encara més en aquest decret, en 5è de Primària es pot vore la inclusió dels esports d'oposició, per tant, seria el curs ideal per a tractar l'esgrima.

3. Amb quins altres materials es podria treballar l’esgrima a l’escola? Si fora autoconstruit explica com ho faries (passos a seguir per a a seua elaboració). 

Com he comentat abans, a la universitat vam comprovar com hi han productes no molt cars amb els quals podem fer els diferents materials per poder practicar l'esgrima.

Taps de vi com si fora la fulla de l'espassa, plàstic emmotllable per poder fer l'estructura de l'espassa, suro rodó per a fer la cassoleta i finalment unes ulleres de piscina com si fos la màscara.

4. Proposa 3 variants a la pràctica vivenciada avui: un joc d’animació, un joc de part principal i un joc de tornada a la calma (especifica el curs de Primària al que aniria dirigit).

Els 3 jocs estan dirigits a 5è de Primària:

1. Joc d'animació: en aquest joc es col·locaran per parelles, on en posició defensiva deuran tocar les parts del cos del seu contrincant segons indique el docent, una vegada passat cert temps, es canviar de parella.

2. Joc de part principal: Com a joc que s'enfocarà més en l'esport de l'esgrima farem grups de 3 o 4 persones i es proposaran batalles on els moviments estaran pactats pel mestre, és a dir, dirà qui ataca primer i quants moviments té; qui guanya es manté i van rotant entre ells, els altres alumnes que no estan en la batalla seran els àrbitres. Després d'un temps, el docent proposarà que els moviments sigan lliures.

3. Tornada a la calma: Jugarem al director d'orquestra però fent moviments relacionats amb la sessió d'esgrima, on un jugador serà qui deurà d’endevinar qui és la persona que està encarregada de començar cada un dels moviments.




Comentarios

  1. Hola Javier. Me ha gustado bastante esta entrada. Ya he comprobado en otros blogs que hicisteis esgrima en clase y me gustaría probar este deporte en las aulas de primaria. ¡Seguro que es una gran opción tanto con COVID-19 como en situaciones normales!
    Me parece que tu entrada es muy útil, ya que explicas las ventajas del esgrima, lo vinculas con el curriculum, propones actividades y además añades como crear el material. Por tanto, creo que tu entrada merece un 10.

    ResponderEliminar
  2. Quina enveja! Els grups de matí no vam tindre aquesta oportunitat i pel que llig, va ser una experiència increïble. Pense que la teua entrada ens mostra diferents variables per poder introduir l'alumnat a aquest esport i també com ambientar-lo segons el currículum d'EF.

    A més a més, agraïsc que inclogues diferents materials per crear l'espasí de forma econòmica i segura per a l'alumnat.

    Per últim, he de dir que m'ha faltat alguna imatge explicativa de les activitats que us va proposar l'especialista o un breu resum de què féreu a la sessió. Com que de forma general és una bona entrada, et pose un 9. Enhorabona!

    ResponderEliminar
  3. Hola de nuevo Javi. Me ha resultado interesante esta entrada sobre la esgrima, donde contextualizas a la perfección con el currículum y además propones una serie de actividades bastante aprovechables (como consejo , intenta poner una imagen conceptual en la explicación de las actividades, ya que en la labor docente, esto ayuda muchísimo). Por el resto, el lenguaje es claro y se cumple el objetivo de presentar la esgrima como una opción en el aula de EF. Creo que mereces un 9.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario